Bilişsel Davranışçı Terapi ve Obsesif Kompulsif Bozukluk Üzerine: Bir Olgu Sunumu


Özet Görüntüleme: 24 / PDF İndirme: 23

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.15382103

Anahtar Kelimeler:

Obsesif-Kompulsif Bozukluğu, Bilişsel Davranışçı Terapi, Olgu

Özet

Obsesif kompulsif bozukluğu olan bireyin yaşamını zorlayan ve olumsuz etkileyen sorunlarını bilişsel davranışçı terapi uygulaması ile en aza indirgemek amaçlanmıştır. Obsesif kompulsif bozuklukta ilaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapi çoğu zamanlar kullanılmaktadır. Bu olgu sunumunda Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı almış 32 yaşında olan bir kadının bilişsel davranışçı terapi yöntemiyle yürütülen tedavisi ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Danışanın obsesif kompulsif semptomları temizlik üzerinde kendisini göstermektedir. Terapi boyunca, danışanın bilişsel yapısını anlamak ve temizlikle ilgili obsesyonlar üzerine çalışmak temel hedefler arasında yer almıştır. Tedavinin ilk aşamalarında, terapötik ilişkiyi güçlendirmeye ve süreci yapılandırma sağlanmaya çalışılmıştır. Daha sonrasında bilişsel yeniden yapılandırma ve gevşeme egzersizleri uygulanmıştır.8 seans süren tedavi boyunca danışanın semptomlarını anlaması, semptomların ortadan kaldırılması ve işlevselliğin artması amaçlanmıştır. 8 seans sonrası OKB tanısı alan kişide BDT olumlu sonuç sağlamıştır. Bilişsel davranışçı terapi ve Obsesif kompulsif bozukluk hakkında türkiyede yapılan çalışmalar yeterli değildir,daha fazla çalışma yapılmalıdır.

Referanslar

Association, A. P. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders(5th ed.). Arlington, VA: American Psychiatric Publishing.

Blanco, C., Olfson, M., Stein, D. J., & Simpson, H. B. (2006). Treatment of obsessive-compulsive disorder by U.S. psychiatrists. Journal Of Clinical Psychiatry, 946-951.

Çelik, E., & Karaaziz, M. (2024). Majör Depresif Bozukluk Ve BDT Terapisi Üzerine Derleme. Uluslararası Sosyal Araştırmalar ve Ulusal Eğitim Dergisi.

Derim, S., & Yorulmaz, O. (2020). Obsesif Kompulsif Bozuklukta Bilişsel Yanlılık Değişimi . psikolojide güncel yaklaşımlar.

Güllüoğlu. (2015). Obsesif Kompulsif Bozukluğu Tanısı Konmuş Çocuk ve Ergenlerin Ebeveynlerindeki Psikopatolojik Belirtileri. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Gürsoy, E. (2022). Olgu Sunumu Nasıl Hazırlanır? Türkiye Klinikleri.

Kathmann, N., Jacobi, T., Elsner, B., & Reuter, B. (2022). Effectiveness of Individual Cognitive-Behavioral Therapy and Predictors of Outcome in Adult Patients with Obsessive-Compulsive Disorder. Psychotherapy and Psychosomatics, 123-135.

Lapsekili, N., & Ak, M. (2012). Obsesif Kompulsif Bozuklukta Bilişsel Davranışçı Terapi Sürecinde Yol Gösterici: Formülasyon. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi .

Özcan, Ö., & Çelik, G. G. (2017). Bilişsel Davranışçı Terapi. Turkiye Klinikleri.

Özcaner, Z. P., & Karaaziz, M. (2025). Obsesif Kompulsif Bozukluğun Bilişsel Davranışçı Terapi Yaplaşımı İle Tedavisi : Bir Olgu Sunumu . Sosyal Araştırmalar ve Davranış Bilimleri Dergisi.

Öztürk, M., & Uluşahin, A. (2018). Ruh Sağlığı ve Bozuklukları. Nobel Tıp Kitapevleri.

Şafak, Y., Karadere, M. E., Özdel, K., Özcan, T., Türkçapar, M. H., Kuru, E., & Yücens, B. (2014). Obsesif Kompulsif Bozuklukta Bilişsel Davranışçı Grup Psikoterapisinin Etkinliğinin Değerlendirilmesi. Türk Psikiyatri Dergisi.

Toprak, T. B. (2018). Dini Obsesyon ve Kompulsiyonların Psikoterapisinde Kuramlar, İmkanlar, Sınırlılıklar . Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi.

Yılmaz, B. (2018).Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar. Lectio Scientific Journal of Health and Natural Sciences.

Yurtsever, S. S., & Sütçü, S. T. (2016). Obsesif Kompulsif Bozukluğun Tedavisinde Bilişsel Davranışçı Grup Terapisi: Sistematik Bir Gözden Geçirme. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar.

Zayman, E. P. (2016). DSM-5'te obsesif kompulsif bozukluk. Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Dergisi.

İndir

Yayınlanmış

2025-03-14

Nasıl Atıf Yapılır

ÖZDEMİR, B., & KARAAZİZ, M. (2025). Bilişsel Davranışçı Terapi ve Obsesif Kompulsif Bozukluk Üzerine: Bir Olgu Sunumu. IKSAD JOURNAL, 9(ı36), 191–198. https://doi.org/10.5281/zenodo.15382103